Definiendo al indígena salvadoreño - Lemus, Jorge E. (Wani, 2013)
Salvador ra patitara uplika kyamka kaia tanka Naha ulbanka ra, ulbanka dauki waiknika ba trai kaikisa makabanka kum ra ansa munaia. Baha ba naha sa: ¿Salvador uplika nani ba dia maplika wal patitara uplika kyamka nani kulkanka alkaia sip sa ? Baha makabi walan ka ansa munaia tanira rul satka 8 nani bapi marikisa nahki Salvador ra patitara uplika wina takan kyamka nani ba maplika sakaia. Naha muna daukaia lukanka sakan ba sika nitka laka barasa rul nani bapanka plaika baku ridi dauki bri kaia Salvador ra patitara uplika kyamka nani ba nahki maplika sakaia sip kabia sapa sakaia. Trabilka taki ba sika, naha uplika nani Salvador ra ai iwanka natka nani sut tiki luwan, wibia kaka yapti bila aisanka, kwalka dimra wihta, ai Dawan ra pura sunra laka bara ai natka wala nani sut tiki luwan. Bbaha taka naiwa pyuwara Salvador ra ba campesino kum, apiakra Salvador uplika wala nani kum wihki patitara uplika kyamka kun ba wal sut sim sat kaikisa. Naha ulbanka ra alki ba pat baha muna rulka tara nani bapan ba, Salvador kuntrika ra Pipiles kyamka nani laka bapan nani ba baku sin warkka daukan wainika tauwan nani bilara ai warkka nani dauki tauki tilara uplika iwanka nani tanka kaikkan dukia nani brih wina daukan sa. Salvador innidianbalnayulni Adika yulni parahni rawaswi yakna akat warkni yamyang adika kulnin lani duwi yulwi dakana balna as kidi yak nangnit lana atnin¿salvador innidianbalnakidiaisyaklauwilaihdiyakwi? Kidi yak nangnit lanin kat kulnin lani tiaskau bas yakwi salvador innidian kapat amang lanin yulni. Adika kulnin lani adika laih kalahna ki amput dawi Salvador innidian balna yulni amang lanin yulni. Kat adika sulani balna kidi yalahwa lani balna laih palni awaski yulnin kat witingna yalalahwa lani didisna palniki, yulnin kat tuni yulwa, asnina kakawa, sutslainni yak dawak lanina balna bik laih palni yuldarang kat witingna kidi indian kapat taldaski indian as dawi salvador isnipayul karak. Adika yulni wauhnitaya akat laih yakwi yulwi sulani as tannika yulni, pipil muihni balna tannika yulwa kaupak laihwi talwi kaput bik kulwi talna as munah adika amanglanin kulnin yamwi muihni balna yalahwa lani pas yak kawi dawak amput lalah lainni munah satuk kalahwa kidi.