Strategy to favor the value of responsibility to produce food in the students of the Agronomy Engineering career of the University of Holguin, Cuba

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/farem.v11i3.14911

Keywords:

Strategy, responsibility, learning, professional

Abstract

Food production constitutes the fundamental task of students who are trained as future agronomist engineers, due to the fact that it guarantees that the country has the necessary food sovereignty. In this sense, the present work has as objective: To design a strategy to favor the value of the responsibility to produce food in the students of the Agronomy Engineering career of the University of Holguin. Qualitative research was developed using different scientific research methods such as: analysis-synthesis, inductive-deductive, documentary review, interview, survey and modeling. A sample of 40 students was selected by means of purposive sampling because it was a small population. The application of these methods made it possible to have as fundamental results: the diagnosis of the state of the value of responsibility to produce food in Agronomy Engineering students, the theoretical foundation of the professional teaching-learning process and the design of the strategy to favor the value of responsibility to produce food in these students. The conjugation of the different research methods and the results contributed by each of them allowed the conception of a strategy that from four directions proposes actions that favor food production from the students' responsibility.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abreu, R., Soler, J. (2014). Didáctica de la Educación Técnica y Profesional. Soporte digital. Universidad de Ciencias Pedagógicas para la Educación Técnica y Profesional “Héctor A. Pineda Zaldívar”. La Habana. Cuba

Addine Fernández, F. (2004). Didáctica: teoría y práctica. La Habana: Editorial. Pueblo y Educación.

Alonso, L. A, Cruz, M. A & Ronquillo, L. E. (2020). El proceso de enseñanza aprendizaje profesional. Ecuador: Editorial Mar y Trinchera.

Alonso, L. A. & Cruz, M. A. (2020). Los tipos de aportes de la tesis de maestría en Pedagogía Profesional: La estrategia. Soporte digital. Universidad de Holguín, Holguín. Cuba

Alonso Betancourt, L. A (2010). Las cualidades laborales en la Educación Técnica y Profesional. Documento en soporte digital. Centro de estudios para la formación laboral. Universidad de Ciencias Pedagógicas José de la Luz y Caballero. Holguín.

Bermúdez, R., León, M., Abreu, R. L., Pérez, L. M., Carnero, M., Arzuaga, M. & Meneses, A. (2014). Pedagogía de la Educación Técnica y Profesional. La Habana: Editorial. Pueblo y Educación.

Bermúdez Morris, R. (2004). Aprendizaje Formativo y Crecimiento Personal. La Habana: Editorial. Pueblo y Educación.

De Armas, N.; Lorences, J.; Perdomo, J. (2015). Caracterización y diseño de los resultados científicos como aportes de la investigación educativa. Documento digital. UCP “Félix Varela”. Villa Clara

FAO (1996). Cumbre Mundial de la Alimentación. Roma. Italia.

Frei, Betto (2021). Cuartilla Popular del Plan de Soberanía Alimentaria y Educación Nutricional de Cuba. La Habana

González Rey, F. (1993). Motivación moral de los adolescentes y jóvenes. Ciudad de La Habana: Editorial Científico–Técnica

MINAG. (2019). Tercer Encuentro y Primer Taller para la elaboración del Plan

SAN. Cuba

Rodríguez, M. A. (2013). La estrategia como resultado científico de la investigación educativa. (Documento digital). Universidad de Ciencias Pedagógicas de Villa Clara. Cuba.

Valle Lima, A.D. (2012) La investigación pedagógica otra mirada: La Habana. Editorial Pueblo y Educación.

Vigotsky, L. S. (1987). Historia del desarrollo de las funciones psíquicas superiores. La Habana: Editorial Científico–Técnica.

Published

2022-09-23

Most read articles by the same author(s)