Effect of substrates and growth bioactivators on Capsicum annuum L. seedlings under greenhouse conditions

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/farem.v11i44.15690

Keywords:

Substrates, bioactivators, growth, chiltoma seedlings

Abstract

The effect of 11 treatments (substrates) based on lombrihumus, compost, kuntan and Kekkilä® with bioactivators: Lidavital® and Micosat®, on chili pepper (Capsicum annum L.) seedlings was evaluated under a completely randomized design (CRD) at the International University Antonio de Valdivieso de Rivas. In total height, five showed high averages (p≤0.05), and exceeded the control by more than 82.0 %, with Lombrihumus+Lidavital® standing out, as well as in basal diameter, which exceeded the control by 95.0 % (p≤0.05); in root length, Compost+Kuntan+Lidavital® and Lombrihumus+Lidavital® (p≤0.05) outperformed the Control by 27.4 and 25.7 % respectively; in number of leaves, seven emitted more leaves (p≤0.05), all of them outperformed the Control by more than 1.2 times. In biomass content, seven presented the highest values (p≤0.05) with Kekkilä®+Lidavital® standing out, which exceeded the Witness by 1.6 times. Compost+Lidavital was the one that presented a positive correlation between biomass content and growth variables. In survival, eight were higher than the average (92.6 %) (p≤0.05), being higher than the control by 25.0 %. In production cost, when bioactivators were included, there was no increase and their effect favored growth, being the Witness the one who registered a higher cost by more than 29.0 %.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agrometodos. (s.f.). Un enraizante natural capaz de aumentar la tasa de micorrización de productos comerciales basados en micorrizas arbusculares. Recuperado de: https://www.agrometodos.com/corriz%C2%B7am-un-enraizante-natural-capaz-de-aumentar-la-tasa-de-micorrizacion-de-productos-comerciales-basados-en-micorrizas-arbusculares/

Barrantes, R. (2002). Investigación un camino al conocimiento: un enfoque cualitativo y cuantitativo. 6ta Reimpresión de la 1ra edición. Recuperado de: file:/// /Downloads/Libro_Investigacion_camino_conocimiento_Barrantes%20(4).pdf

Bell, T. D.; Osoria, D; Montero, G; Molina, L.B. (2017). Efecto de hongos micorrízicos arbusculares sobre pimiento (Capsicum annum L.) en la producción de plántulas en Campo Antena, Santiago de Cuba. Ciencia en su PC. (4) 53-67. Recuperado de:https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=181353794003

Botta, A y Tort, V. (2015). Seminario de integración: El chile en el mundo. [Trabajo final de la carrera Técnico Superior en Gestión Gastronómica, Instituto Superior N°4044 “SOL”]. Recuperado de: https://xdoc.mx/documents/el-chile-en-el-mundo-5c10199cb8b0b

C.S.S. (Centro Colture Sperimentali) (2016). Micosat Ranidet: Agricoltura convenzionale. Recuperado de:https://www.micosat.it/wp-content/uploads/2016/12/49_SC_TC_MICOSAT-F-RADINET-CONV_07-04-2016.pdf

Cardoza, C. y Roque, J. (2019). Caracterización socioeconómica y fitosanitaria de sistemas de producción de chiltoma (Capsicum annum L.) en Tisma, Masaya 2019. Tesis de Grado. Universidad Nacional Agraria: Facultad de Agronomía. Recuperado de:tnf01c268c.pdf (una.edu.ni)

CENIFLORES (Centro de Innovación de la Floricultura Colombiana). 2013. Propuesta de mejora del manejo logístico y tecnológico de sustratos con cascarilla de arroz, usados en los cultivos de clavel. Pontificia: Universidad Javeriana. Bogotá, Colombia. 179 p.

Ezziyyani, M; Requena, M; Pérez, Consuelo; Candela, M. (2005). Efecto del sustrato y la temperatura en el control biológico de Phytophthora capsici en pimiento (Capsicum annuum L.). Anales de Biología (27) 119-126. Recuperado de:https://revistas.um.es/analesbio/article/view/28061/27171

FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación). (2011). Manual Técnico: Producción artesanal de semillas de Hortalizas para la huerta familiar. Recuperado de:https://www.fao.org/3/i2029s/i2029s.pdf.

Gaviola, J.C. (2020). Producción de semillas Hortícolas-1 er edición. Recuperado de:libesu3465_inta_asaho_web_semillas_v1.pdf

Google Earth Pro. (2019). Mapa de Nicaragua (Rivas, Rivas) Recuperado de:https://earth.google.com/web/@11.43266816,-85.8230239,-67614.67041996a,72116.81634326d,35y,-0h,0t,0r?utm_source=earth7&utm_campaign=vine&hl=es-419

González, A; Almaraz, J.J; Ferrera, R; Rodríguez, M.P; Taboada, O.R; Trinidad, A; Alarcón, A. y Arteaga, R.I. (2017). Caracterización y selección de rizo bacterias promotoras de crecimiento en plántulas de chile poblano (Capsicum annuum L.).Revista Internacional de Contaminación Ambiental. 33(3). 463-474. Recuperado de:http://www.scielo.org.mx/pdf/rica/v33n3/0188-4999-rica-33-03-463.pdf

Guevara, R.G; Pons, J.L.; Torres I; González M.M. (2018). Manual práctico para el cultivo del chile. Recuperado de:https://books.google.com.ni/books?i.+Manual+pr%C3%A1ctico+para+el+cultivo+del+chile.&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwiBl-bMw-H2AhWHQjABHcksBEcQ6wF6BAgGEAE#v=onepage&q=Guevara%2C%20R.G%3B%20Pons%2C%20J.L.%3B%20Torres%20I%3B%20Gonz%C3%A1lez%20M.M.%20(2018).%20Manual%20pr%C3%A1ctico%20para%20el%20cultivo%20del%20chile.&f=false

Guanche, A. 2015. Información técnica: Las lombrices y la Agricultura. Recuperado de: https://www.agrocabildo.org/publica/Publicaciones/agec_562_lombrices%20y%20la%20agricultura2.pdf

Hernández, E. J.; Hernández, I.; Almaraz, J.J.; López, A.; Torres, M; Morales, F.J. (2018). Caracterización in vitro de rizo bacterias y su antagonismo con hongos causantes del “damping off” en chile. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas .9 (3). 525-537. Recuperado de:https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/335/1081

Hernández, M. (2012). Búsqueda y caracterización de microorganismos benéficos a plantas de chile poblano (Capsicum annuum L.). Tesis de Grado. Universidad Autónoma de San Luis Potosí, México. Recuperado de: https://repositorioinstitucional.uaslp.mx/xmlui/handle/i/3368

INIDE (Instituto Nacional de Información y Desarrollo), MAGFOR (Ministerio Agropecuario y Forestal). (2012). Informe Final: Resultados del IV Censo Nacional Agropecuario (IV CENAGRO, 2011) Recuperado de:https://www.inide.gob.ni/docs/Cenagro/INFIVCENAGRO/IVCENAGROINFORME/assets/common/downloads/Informe%20Final%20IV%20CENAGRO.pdf

INATEC (Instituto Nacional Tecnológico). (2018). Manual del protagonista: cultivo de hortalizas. Recuperado de:Hortalizas_3X2OH2y.pdf (tecnacional.edu.ni)

INTA (Instituto Nicaragüense de Tecnología Agropecuaria). 2016. Manual de Lombrihumus. Programa Regional de Investigación e Innovación Por cadenas de Valor Agricola. Recuperado de: http://repiica.iica.int/docs/B4169e/B4169e.pdf

Gikam (S.F.). Información Técnica de bioactivadores. Recuperado de: https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta_material_didactico_nro_05.pdf

KEKKILÄ GARDEN (S.F.). Ficha Técnica: KEKKILÄ DSM 2 W. Recuperado de : http://www.plastiagro.com.py/productos/sustratos/sustrato3.pdf

KEKKILÄ PROFESIONAL (6 de junio del 2022).Productos: sustratos. Recuperado de: https://www.kekkilaprofessional.com/es/productos/plantas-sustratos-y-de-vivero/flow/

Konijnenburg, A .2007. Agricultura Orgánica: El compost. Recuperado de : https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta_material_didactico_nro_05.pdf

LAQUISA (Laboratorios Químicos S.A.). 2020. Informe de análisis de muestras de Sustratos: Lombrihumus, Compost, Kuntan, y Suelo. [Archivo PDF]. 3 p

Laguna, T; Pavón, J. F y Altamirano, K.N. (2004). Guía MIP en el cultivo de la chiltoma: Manejo Integrado de Plagas: 1er Edición. Recuperado de: https://cenida.una.edu.ni/relectronicos/RENH10L181.pdf

LIDA (Laboratorios Industriales de Desarrollo Agronómico). (2010). Lidavital: Bioactivador radicular. (Consultado el 30 de octubre del 2019). Recuperado de:https://www.cespedesagro.es/images/pdfs/lidavital.pdf

López, J; Méndez, A; Pliego, L; Aragón, E y Robles, M.L. (2013). Evaluación agronómica de sustratos en plántulas de chile ‘onza’ (Capsicum annuum L.) en invernadero. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. (6): 1139-1150. Recuperado de: http://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v4nspe6/v4spe6a6.pdf

MAG (Ministerio de Agricultura y Ganadería). (S.F). Manual para cálculos de costos de producción. Recuperado de: http://repiica.iica.int/docs/B4164e/B4164e.pdf

Mireles, E.; Moctezuma, N. L.; Castro, S; Salazar, R; Lucio, H.L.; Pérez, C. (2015). Pre acondicionamiento en la germinación de cuatro colectas de chile piquín (Capsicum annuum var. aviculare) de Tamaulipas. Acta agrícola y pecuaria. (3):96-106 Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6201352

Munch, L y Ángeles, E. (1990). Métodos y técnicas de investigación. México. Editorial Trillas. Recuperado de: https://es.calameo.com/read/0061884020905df2322c4

Orellana, F; Escobar J; Morales, A; Méndez, I; Cruz, R; Castellón, M. (2014) Guía Técnica: Cultivo de Chile Dulce. Recuperado de: http://simag.mag.gob.sv/uploads/pdf/201412011299.pdf

Pedroza, H. (1993) . Fundamentos de experimentación agrícola. Recuperado de:https://www.um.es/documents/378246/2964900/Normas+APA+Sexta+Edici%C3%B3n.pdf/27f8511d-95b6-4096-8d3e-f8492f61c6dc

Preciado, P; Lara, A; Segura, M.A.; Rueda, E.O.; Orozco, J.A.; Yescas, P; Montemayor, J. A. (2007). Amonio y fosfato en el crecimiento de plántulas de chile jalapeño. Terra Latinoamericana (26): 37- 42. Recuperado de: http://www.scielo.org.mx/pdf/tl/v26n1/v26n1a5.pdf

Puerta, C.E.; Russián, T; Ruíz, C.A. (2012). Producción de plántulas de pimentón (Capsicum annuum L.) en sustratos orgánicos a base de mezclas con fibra de coco. Revista Científica UDO Agrícola 12 (2). 298-306 Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4688395

Pymerural. (2011). Plántulas de invernadero. Serie: Producción orgánica de hortalizas de clima templado. Recuperado de:https://www.metrocert.com/files/plantulas%20de%20invernadero.pdf

Quintero, M; González C; Guzmán J. 2011. Sustratos para cultivos hortícolas y flores de corte. Recuperado de: https://www.researchgate.net/publication/235999721_Sustratos_para_cultivos_horticolas_y_flores_de_corte.

Reveles, M; Huchín, S; Velázquez, R; Trejo, R; Ruíz, J. (2010). Producción de plántulas de chile en invernadero. Recuperado de:http://www.zacatecas.inifap.gob.mx/publicaciones/prcChileInv.pdf

Reyes, A; Quiñones, E.E.; Rincón, G; López. L. (2016). Micorrización en Capsicum annuum L. para promoción de crecimiento y bio protección contra Phytophthora capsici L. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 7. (4). 857-870. Recuperado de:http://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v7n4/2007-0934-remexca-7-04-00857.pdf

Rivera, G.(2007). Conceptos Introductorios a la Fitopatología. Recuperado de: shorturl.at/lvNOV

Sánchez, M y Trapero, A (s.f.). I curso de gestión de viveros forestales etiología y control de enfermedades de plántulas: Etiología y control de enfermedades de plántulas en viveros forestales andaluces. Recuperado de:http://www.juntadeandalucia.es/medioambiente/consolidado/publicacionesdigitales/80-373_I_CURSO_DE_GESTION_DE_VIVEROS_FORESTALES/80-373/5_ETIOLOGIA_Y_CONTROL_DE_ENFERMEDADES_DE_PLANTULAS.PDF

Santabárbara, J.; López, R.; Aranda, E.R; Lobo, E. y Aragüés, G.M. (2015) Calculo del tamaño de la muestra e estudios biomédicos. Recuperado de:https://books.google.com.ni/books?id=L1IQDQAAQBAJ&pg=PA28&dq=formula+para+estimar+el+tama%C3%B1o+de+la+muestra+ajustada&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwiE-deNuaX2AhXQSTABHW5wDLgQ6AF6BAgGEAI#v=onepage&q=formula%20para%20estimar%20el%20tama%C3%B1o%20de%20la%20muestra%20ajustada&f=false

Sequeira, G y Valle, A. (2004). Evaluación de diferentes porcentajes de lombrihumus y suelo, como sustrato en la producción de posturas de chiltoma (Capsicum annum L.).(Tesis de Grado). Universidad Nacional Agraria. Managua, Nicaragua. Recuperado de:https://repositorio.una.edu.ni/780/1/tnf01s480.pdf

Shany, M y Castellón, S. (2005). Manual Agro técnico para el Cultivo Hortícola Intensivo en Nicaragua. Recuperado de:http://www.sidalc.net/repdoc/A5289e/A5289e.pdf

Telenchana, J (2018). “Evaluación de sustratos alternativos a base de cascarilla de arroz y compost en plántulas de pimiento (Capsicum annuum L.)” (Tesis de Grado). Universidad Técnica de Ambato, Ecuador. Recuperado de: https://repositorio.uta.edu.ec/bitstream/123456789/27192/1/Tesis-188%20%20Ingenier%c3%ada%20Agron%c3%b3mica%20-CD%20557.pdf

Published

2023-02-03

Issue

Section

ENVIRONMENTAL SCIENCES