Extended-spectrum beta-lactamase genotyping in Salmonella spp. isolated from ground beef in supermarkets in Managua, Nicaragua 2020
DOI:
https://doi.org/10.5377/rtu.v12i35.16960Keywords:
Salmonella, Beta-lactamase, Meat, Food, HealthAbstract
Antimicrobial resistance of foodborne pathogens has become a major global concern for human and animal health, bacteria such as Salmonella are the main microorganism related to food poisoning and have the ability to survive constant changes in environmental factors. Therefore, it was decided to search for this pathogen in foods such as ground beef, from which a total of 100 samples of ground beef were obtained, selected from different supermarkets in Managua, of these only Salmonella was isolated in 4 samples spp, which phenotypically and genotypically presented beta-lactamases, conferring resistance to cephalosporins and limiting the use of fluoroquinolones due to intermediate resistance to ciprofloxacin.
Downloads
References
Clinical and Laboratory Standards Institute. (2020). CLSI,M100 Performance Standards for Antimicrobial
Susceptibility Testing. CLINICAL AND LABORATORY STANDARDS INSTITUTE.
Divek V. T. Nair, K. V. (2018. doi:10.3390/foods7100167). Antibiotic-Resistant Salmonella in the Food Supply and
the Potential Role of Antibiotic Alternatives for Control. Food.
FAO. (2020). Resistencias a los antimicrobianos en alimentos. Organización de las Naciones Unidas para la
Alimentación y la Agricultura: Accesado 2022 http://www.fao.org/3/ca8275es/CA8275ES.pdf.
Hong Fang, F. A. (2018. DOI 10.1128/JCM.01943-07). Molecular Epidemiology of Extended-Spectrum BLactamases
among Escherichia coli Isolates Collected in a Swedish Hospital and Its Associated Health Care
Facilities from 2001 to 2006. Journal of Clinical Microbiology.
Margarita Terentjeva, J. A. (2017). Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella in meat and meat products
in Latvia. Ann Agric Environ Med. 2017;24:317–321 DOI: 10.5604/12321966.1235180.
OMS. (2016). PLAN DE ACCIÓN MUNDIAL SOBRE LA RESISTENCIA A LOS ANTIMICROBIANOS.
Organizacion mundial de la salud: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/255204/1/9789243509761-spa
Rodríguez, J. A. (2000). Métodos básicos para el estudio de la sensibilidad a los antimicrobianos. Procedimientos
en Microbiología Clínica. Recomendaciones de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología
Clínica.
Samuel Vilchez, D. R. (2009). Prevalence of diarrhoeagenicEscherichia coliin children from Leo #n, Nicaragua. Journal
of Medical Microbiology, 58,630–637. DOI 10.1099/jmm.0.007369-0.
Wallace H. Andrews, H. W. (2019). BAM Chapter 5: Salmonella. En Bacteriological Analytical Manual (BAM) Food
and Drug Administration (FDA). Ultimo acceso
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista están de acuerdo con los siguientes términos.
- El autor o los autores de los artículos, ensayos o investigaciones conceden a la Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua (UNAN-Managua) los derechos de edición (copyright) del trabajo enviado, por consiguiente la Universidad cuenta con el derecho exclusivo para publicar el artículo durante el periodo completo de los derechos de autor.
- Estos derechos de autor/ autores autorizan a la Revista Torreón Universitario y a la Universidad editar y divulgar/publicar el artículo en dicha Revista, incluyendo reproducción impresa y electrónica, el almacenamiento, recuperación y cualquier otro tipo de publicación, y fuentes de información secundaria como servicios de resúmenes y bases de datos, así mismo la facultan a proteger el artículo contra el uso no autorizado para su difusión por medios impresos o electrónicos (PDF, HTML, EPUB, XML u otros).
Licencia para el uso del contenido
La revista hace uso de la Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional.
Bajo esta declaración:
Este revista está sujeta a una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional. Puede ser copiada, distribuida y transmitida públicamente siempre y cuando se cite al autor y la fuente (Revista Torreón Universitario), no debe modificarse ni utilizarse con ningún fin comercial. La licencia completa se puede consultar en http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/.