Community strategies for the prevention of malnutrition in children aged 0-5 years at the El Carmen health post, sector 9, municipality of San Juan del Río Coco, Nicaragua, 2019
DOI:
https://doi.org/10.5377/farem.v0i38.11939Keywords:
Malnutrition, nutritional status, hygiene habits, food practices, community strategiesAbstract
Historically, in the communities of the municipality of San Juan del Río Coco, there has been a deterioration in the nutritional status of children aged 0-5 years, according to data from the Ministry of Health, affecting approximately 60% of this age group. Therefore, this study seeks to determine the state of malnutrition in children aged 0-5 years who are treated at the El Carmen health post, in order to contribute to the design of a community strategy focused on the prevention of malnutrition. According to the philosophical approach, it is a quantitative research. Two hundred and fourteen surveys were applied to mothers of affected children, interviews to health personnel, community leaders and family. The hypothesis is fulfilled by demonstrating that there is an inversely proportional relationship between food practices and hygiene habits and malnutrition. A community strategy is proposed that aims to contribute to the eradication of malnutrition in children from zero to five years of age in the sector of El Carmen, San Juan del Rio Coco, Nicaragua. The following actions are proposed for its implementation: promote the organization and participation of the different social actors, promote the access of families to nutritious, healthy and sufficient food, and promote the awareness of the population about the consequences of malnutrition in the development of children 0-5 years old.
Downloads
References
Bamba, X., Espinoza, D., & Fajardo, V. (2010). Prevalencia de la mala nutricion y su relacion con el rendimiento academico en niños de la escuela Julio Matovelle. Periodo lectivo 2008-2010. Universidad de Cuenca, Facultad de Ciencias Médicas. Cuenca, Ecuador: Universidad de Cuenca. Recuperado el 29 de 12 de 2019, de https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/3516/1/MED22.pdf
Barahona, P., & Barahona, J. (2012). Habitos de Higiene en el estudiante y su desarrollo mediante la aplicacion de instructivo. Universidad Estatal de Milagro (UNEMI). Ecuador: UNEMI. Obtenido de http://repositorio.unemi.edu.ec/bitstream/123456789/1947/1/Los%20h%C3%A1bitos%20de%20higiene%20en%20el%20estudiante%20y%20su%20desarrollo%20mediante%20la%20aplicacion%20de%20instructivo..pdf
INIDE. (2014). Situacion sociodemográfica San Juan de Rio - Coco. Managua.
Jansen, H., Rodriguez, À., Damon, A., & Pender, J. (2003). Determinantes de estrategias comunitarias de subsistencia y el uso de prácticas conservacionistas de producción agrícola en las zonas de ladera en Honduras. Instituto Internacional para la Investigación de Políticas Alimentarias (IFPRI). Honduras: EPTD. Obtenido de http://ebrary.ifpri.org/utils/getfile/collection/p15738coll2/id/75880/filename/75881.pdf
Lopez Roldan, P., & Fachelli, S. (2015). Metodologia de la Investigación Social Cuantitativa. Barcelona, España: UAB .
MINSA. (2009). Normas de alimentación y nutrición para embarazadas, puerperas y niñez menor de 5 años. Managua, Nicaragua: MINSA. Recuperado el 14 de 12 de 2019, de https://siteal.iiep.unesco.org/sites/default/files/sit_accion_files/ni_0022_0.pdf
MINSA. (2012). Manual técnico operativo de la niñez (PROCOSAN). Managua: MINSA.
OMS. (2011). Administración de suplementos de Vitamina A a lactantes y niños de 6 a 59 meses. Obtenido de Administración de suplementos de Vitamina A a lactantes y niños de 6 a 59 meses.: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44721/9789243501765_spa.pdf;jsessionid=BCC971A07B5076F503A149B2EE2C6E51?sequence=1
OMS. (31 de Agosto de 2018). Obtenido de https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
Ruiz Hurtado, S. (2018). Estado nutricional, hábitos alimentarios y prácticas de actividad fìsica de niños de 6 a 11 años que pertenecen a la asociación de padres de niños y jóvenes diabéticos de nicaragua (APNJDN). Septiembre 2016-marzo 2018. UNAN-Managua. Managua, Nicaragua: UNAN - Managua. Obtenido de https://repositorio.unan.edu.ni/9756/1/98946.pdf
Ruiz Obando, A. d. (2010). Seguridad alimentaria y nutricional de las familias rurales de las comarcas: Los 24, las cortezas y la montañita número 2 del departamento de Masaya, municipio Tisma. Noviembre 2009-Junio 2010. Universidad Nacional Agraria (UNA), Facultad de Desarrollo Rural. Managua: Universidad Nacional Agraria (UNA). Obtenido de https://repositorio.una.edu.ni/818/1/tne10r934.pdf
Sebba Marino, M. C. (2015). Prácticas alimentarias y razones para cambios en la alimentación de la población adulta de Brasilia. Revista Cubana de salud pública, Habana-Cuba.
Soriano del Castillo, J. M. (2011). Nutrición básica humana (Vol. 1). (U. d. Valencia, Ed.) Valencia, España: Universidad de Valencia. Recuperado el 13 de 12 de 2019, de https://books.google.com.ni/books?id=-C43kg7wWBYC&printsec=frontcover&dq=NUTRICION&hl=es&sa=X&ved=0ahUKEwjSmtWe3LXmAhWi2FkKHdSABZkQ6AEIJzAA#v=onepage&q=NUTRICION&f=false
UNICEF. (2011). La desnutrición infantil, causas, consecuencias y estrategias para su prevencion y tratamiento (Vol. 1). (UNICEF, Ed.) Madrid, Madrid, España: UNICEF. Obtenido de https://www.unicef.es/sites/unicef.es/files/comunicacion/Informe_La_desnutricion_infantil.pdf
Vargas Cordero, Z. R. (2011). La investigación aplicada: Una formade conocer las realidades con evidencia científica. (U. d. Rica, Ed.) REVISTA EDUCACIÓN, 33(1), 155-165. Obtenido de https://www.redalyc.org/pdf/440/44015082010.pdf?fbclid=IwAR3k1CsY2e5oCkuhJP0
Zambrana, E. (2018). Investigación Documental. Pub Med, 5-6.
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Revista Científica de FAREM-Esteli
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.