Evaluation of the productive behavior of four tomato hybrids, under protected conditions, located in the Chagüite Grande community, department of Jinotega, Nicaragua

Authors

  • Rosa Isabel Lacayo Barrios Facultad de la Tecnología de la construcción. Universidad Nacional de Ingeniería, Nicaragua
  • Lesly Junieth López Mercado Facultad de Tecnología de la Construcción, Universidad Nacional de Ingeniería, Nicaragua
  • Sury Aylem Zamora Mayorga Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) Nicaragua
  • Emilseth Carolina Padilla Duarte Facultad de Tecnología de la Construcción, Universidad Nacional de Ingeniería, Nicaragua

DOI:

https://doi.org/10.5377/elhigo.v11i2.13012

Keywords:

Hybrid evaluation, yield components, phenotypic correlations

Abstract

In Nicaragua, the tomato crop (Solanum Lycopersicum L.) occupies the first place among the vegetables with the highest production and consumption. In the present study, four hybrids were evaluated, three from South Korea and a commercial variety, the experiment was established under a protected agriculture system in a farm of a producer from the community of Chagüite Grande, located in the department of Jinotega in the First cycle 2019. The experimental design implemented was Complete Random Block (BCA) with four repetitions and four treatments. The yield was estimated by means of the longitudinal repeated means methodology and mean separations through the Tukey test (α = 0.05), in the same way phenotypic correlations were made between the yield components. The analyzes were carried out in the R program version 4.0.2 (2020-06-22) through one of its platforms Rbio version 141 (09-20-2020), the physical and chemical analysis of the soil was followed by the methodologies of the laboratories of the National Agrarian University and the University of Engineering. According to the results, the hybrids that presented the best performance were Tisey and Miranda with average yields of 109,728 kg ha-1 and 104,695.9 kg ha-1 respectively, in the same way positive correlations 0.97 are shown for the variables number of commercial fruits and the yield, also the soil presented good physical and chemical properties for good development of the crop.

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Author Biographies

Rosa Isabel Lacayo Barrios, Facultad de la Tecnología de la construcción. Universidad Nacional de Ingeniería, Nicaragua

Rosa Isabel Lacayo Barrios: Ingeniera Agrícola, de la Universidad Nacional de Ingeniería, Facultad de la Tecnología de la construcción.

Lesly Junieth López Mercado, Facultad de Tecnología de la Construcción, Universidad Nacional de Ingeniería, Nicaragua

Ingeniera Agrícola, de la Universidad Nacional de Ingeniería, de la Facultad de Tecnología de la Construcción, innovador en formación. 

Sury Aylem Zamora Mayorga, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) Nicaragua

Ingeniera en Sanidad Vegetal,de la Universidad Nacional Agraria, con Maestría en Mejoramiento Genético Vegetal, Investigadora en hortalizas del INTA Nicaragua y Enlace del proyecto INTA KOPIA Tomate.

Emilseth Carolina Padilla Duarte, Facultad de Tecnología de la Construcción, Universidad Nacional de Ingeniería, Nicaragua

Ingeniera Agrícola, de la Universidad Nacional de Ingeniería, con Maestría en Sanidad Vegetal, Docente universitaria de la Facultad de la Tecnología de la construcción por más de 11 años.

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Published

2021-12-20

How to Cite

Lacayo Barrios, R. I. ., López Mercado, L. J. ., Zamora Mayorga, S. A. ., & Padilla Duarte, E. C. (2021). Evaluation of the productive behavior of four tomato hybrids, under protected conditions, located in the Chagüite Grande community, department of Jinotega, Nicaragua. The Scientific Journal "El Higo&Quot;, 11(2), 2–12. https://doi.org/10.5377/elhigo.v11i2.13012

Issue

Section

Scientific articles