Wheat flour Triticum aestivum, an alternative for nutritional sovereignty and adaptation to climate change, in the department of Jinotega-Nicaragua

Authors

  • David Concepción Estrada Santana Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, León.
  • Carlos Alberto Zúniga-González Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua. UNAN-León. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias. Escuela Ciencias Agrarias y Veterinaria. Departamento de Agroecología. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias y Economía Aplicada
  • Mauricio José Hernández-Rueda Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua. UNAN-León. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias. Escuela Ciencias Agrarias y Veterinaria. Departamento de Agroecología. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias y Economía Aplicada. Unidad de Investigación Riego y Eficiencia Energética.
  • Edgar Antonio Marinero-Orates Universidad de El Salvador, Miembro del Consejo de Investigaciones Científicas de la Universidad de El Salvador (CIC-UES).

DOI:

https://doi.org/10.5377/ribcc.v2i1.5705

Keywords:

Trigo, Diversificación, Comodity financial, Climate change, Soberany, Food safe and nutritional

Abstract

The present essay, focused on making known the agronomic and economic importance
of the bread wheat category Triticum aestivum, as a strategy of Sovereignty, Security
Local Nutrition and Rural Development in three climatically different zones of the
Jinotega department, due to its high protein nutritional value 10.1%, carbohydrates 76.7% and fibers 47.55%, which contributes this item to the producing families
of the world. So include it in the local government programs to reduce the extreme poverty of Nicaragua; and decrease economic imports of 36.1 million dollars that Nicaragua invests annually.
On the other hand, incorporate bread wheat into production systems projects
agriculture with an agro-ecological approach to achieve adaptability to impacts of climate change.

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Author Biographies

David Concepción Estrada Santana, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, León.

INGENIERO EN AGROECOLOGÍA TROPICAL, ESPECIALIDAD EN FITO PROTECCIÓN, SEGURIDAD ALIMENTARIA.

Carlos Alberto Zúniga-González, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua. UNAN-León. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias. Escuela Ciencias Agrarias y Veterinaria. Departamento de Agroecología. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias y Economía Aplicada

Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua. UNAN-León. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias. Escuela Ciencias Agrarias y Veterinaria. Departamento de Agroecología. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias y Economía Aplicada

Mauricio José Hernández-Rueda, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua. UNAN-León. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias. Escuela Ciencias Agrarias y Veterinaria. Departamento de Agroecología. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias y Economía Aplicada. Unidad de Investigación Riego y Eficiencia Energética.

Docente investigador,  Escuela Ciencias Agrarias y Veterinaria. Departamento de Agroecología. Centro de Investigación en Ciencias Agrarias y Economía Aplicada. Unidad de Investigación Riego y Eficiencia Energética.

Edgar Antonio Marinero-Orates, Universidad de El Salvador, Miembro del Consejo de Investigaciones Científicas de la Universidad de El Salvador (CIC-UES).

Coordinador de Proyecto en el Programa PRIDCA, por la Universidad de El Salvador

Published

2016-01-30

How to Cite

Estrada Santana, D. C., Zúniga-González, C. A., Hernández-Rueda, M. J., & Marinero-Orates, E. A. (2016). Wheat flour Triticum aestivum, an alternative for nutritional sovereignty and adaptation to climate change, in the department of Jinotega-Nicaragua. Ibero-American JournalL of Bioeconomy and Climate Change E-ISSN 2410-7980, 2(1), 346–362. https://doi.org/10.5377/ribcc.v2i1.5705

Issue

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